Bedrijfsautoverzekering afsluiten? Stel jezelf deze 5 vragen

Blog Bedrijfsautoverzekering afsluiten? Stel jezelf deze 5 vragen

Heb je onlangs een bedrijfsauto gekocht? Dan wil je hier zo snel mogelijk gebruik van maken. Dit mag pas als het voertuig verzekerd is. Sluit daarom direct een zakelijke autoverzekering af. Als het de eerste keer wordt dat je een bedrijfsauto gaat verzekeren, weet je misschien niet precies hoe je dit moet doen. Daarom bieden wij je de helpende hand. In deze tekst lichten we 5 vragen uit die jij jezelf eigenlijk altijd moet stellen voordat je een bedrijfsautoverzekering afsluit.

1) Om wat voor een voertuig gaat het?

Er zijn verschillende soorten voertuigen die je voor je bedrijf kunt gebruiken. Lever je producten of diensten op locatie? Dan is de kans groot dat je een bestelbus of vrachtwagen gebruikt. Als je weinig tot niets mee hoeft te nemen, heb je mogelijk voor een personenauto gekozen. Ondanks dat deze voertuigen allemaal zakelijk gebruikt worden, zit er verschil in de verzekering die je afsluit. Voor een bestelbus sluit je een bestelautoverzekering af, voor een vrachtwagen een vrachtwagenverzekering en voor een personenauto een personenautoverzekering zakelijk.

2) Wat is de beste dekking?

Net als bij een particuliere autoverzekering kun je ook bij een zakelijke autoverzekering uit drie dekkingen kiezen: WA, WA+ en All Risk. Jij vraagt je – net als vrijwel iedere andere ondernemer – ongetwijfeld af wat de beste dekking is. Aangezien dit vooral afhangt van jouw wensen, kunnen wij hier geen uitspraken over doen. Vind je het lastig om te kiezen? Neem de leeftijd dan als uitgangspunt. Voertuigen tot 6 jaar worden doorgaans allrisk verzekerd, voertuigen van 6 tot 10 jaar WA+ en voertuigen ouder dan 10 jaar WA.

3) Wil ik me aanvullend verzekeren?

Je bent wettelijk verplicht om één van de hierboven genoemde basisdekkingen te kiezen voor je bedrijfsauto. Je kunt het hierbij laten, maar een bestelautoverzekering zzp kan ook uitgebreid worden met aanvullende dekkingen. Vaak kun je kiezen voor de aanvullende dekkingen ‘eigen vervoerverzekering, ‘inzittendenverzekering’, ‘pechhulp’, ‘nieuwwaarderegeling’ en ‘rechtshulp verkeer’. De aanvullende dekkingen kunnen per verzekeraar (enigszins) verschillen. Reden genoeg om je hier goed in te verdiepen voordat je knopen doorhakt.

4) Hoe zit het met eigen risico?

Als je een bedrijfsautoverzekering afsluit, krijg je te maken met eigen risico. Bij Univé geldt bijvoorbeeld een standaard eigen risico van 250 euro. Dit houdt in dat je zelf opdraait voor de eerste 250 euro als je schade claimt. Je kunt je eigen risico verhogen naar 500 of 1000 euro. Je draait dan zelf op voor een groter deel van de kosten, maar je krijgt korting op de premie.

5) Hoeveel premie betaal ik?

Het afsluiten van een bestelautoverzekering brengt kosten met zich mee. Zodra de verzekering ingaat, draag je maandelijks premie af. Maar hoeveel premie betaal je? Dat hangt af van de dekking die je kiest, of je aanvullende verzekeringen afsluit en waar je de verzekering afsluit. Om toch een goede indicatie te krijgen van de kosten, kun je op de site van een verzekeraar vaak een berekening maken. Hierdoor weet je binnen een paar tellen hoeveel een bedrijfsautoverzekering je maandelijks kost.

Recente berichten